seo in wordpress

WordPress Seo: 4 aandachtspunten

WordPress is waarschijnlijk een van de bekendste Content Management Systems van dit moment. Origineel was WordPress voornamelijk bedoeld voor blogs, maar gaandeweg zijn er zoveel plugins voor ontwikkeld dat je er vrijwel elke website mee kan draaien. Van online shops met Woocommerce tot bedrijfs websites en persoonlijke blogs.

WordPress plugins

WordPress SEO is dankzij enkele plugins een stuk makkelijker te doen, vooral als je weinig technische kennis hebt van websites bouwen.
De volgende punten zijn belangrijk en ik zal je aangeven welke plugin je erbij kan gebruiken:

Het is trouwens goed om altijd een backup van je site te maken voor je begint met plugins te activeren.

Page speed

Page speed is de snelheid waarmee een pagina van je site ingeladen wordt in de browser. Dit is een belangrijke factor voor Google en ook voor je bezoekers. Niemand wil wachten voor een pagina eindelijk geladen is. Duurt het te lang, dan zijn de meeste bezoekers snel weer vertrokken.

Om te controleren hoe je page speed is kan je Google PageSpeed Insights gebruiken. De tool laat ook suggesties zien op welke punten je kan verbeteren.

Bij je WordPress SEO kan je veel aan je snelheid verbeteren door het gebruik van caching. Caching houdt in dat je veel gebruikte onderdelen van je pagina statisch en daardoor sneller beschikbaar maakt. Deze onderdelen van je pagina worden dan vanuit je cache geladen en niet meer dynamisch opgebouwd.

Er zijn veel caching plugins beschikbaar, een van de beste en ook nog gebruiksvriendelijk is W3 Total Cache. Deze plugin heeft ontzettend veel opties. Ik beperk het hier tot de meest gangbare die voor iedereen winst zullen brengen.

Na installatie van W3 Total Cache ga je onder “Prestaties” naar het menu item Algemene Instellingen. Hier activeer je de volgende onderdelen:

Na deze algemene instellingen te hebben geactiveerd ga je ook nog even naar menu item Verkleinen en activeer daar het volgende:


Controleer je site na bovenstaande te hebben geactiveerd. Check of alles nog goed werkt en er nog normaal uitziet.
Mocht er iets niet goed werken, kan je controleren of het ligt aan de css of js instellingen door deze weer te de-activeren.
Ziet alles er goed uit, dan kan je bij Google PageSpeed Insights een nieuwe meting uitvoeren en kijken hoeveel er is verbeterd!

Content

Content is misschien wel je belangrijkste criteria voor SEO in het algemeen en dus ook voor WordPress SEO. Je content moet op z’n minst goed leesbaar zijn. Je moet je keywords erin verwerken, je meta tags moeten goed staan etc etc.

Voor optimaliseren van content kan je YoastSeo of Rankmath gebruiken.
YoastSeo bestaat al langer en is heel bekend, Rankmath is wat nieuwer maar heeft zich in de afgelopen tijd bewezen minstens net zo goed te zijn als YoastSeo.

Beide plugins verschijnen na activatie in hetzelfde venster waar jij je content schrijft en geven je terwijl je schrijft aan waar je kan verbeteren.
Je begint bij beide met aangeven welke keywords je wil gebruiken in je artikel/pagina.

Naast alle checks die worden uitgevoerd tijdens het schrijven bieden beide plugins ook hele goeie onderbouwing voor hun suggesties via links naar blogs en artikelen hun op websites.

Responsiveness

Je website moet er goed uitzien op een desktop en op een mobiel. Bij WordPress SEO kan je dit regelen door een responsive thema te kiezen. Let er bij het uitkiezen van je thema dus op dat er is aangegeven dat ze responsive zijn (dit zullen de meeste wel zijn nu). Nadat je thema hebt geactiveerd, controleer het nog even vanuit een browser op je mobiel.

* Na het installeren van nieuwe plugins, controleer ook altijd even vanuit een mobiele browser dat alles er nog goed uit ziet.


SSL/HTTPS

Een beveiligde verbinding aanbieden via SSL (https in url) is tegenwoordig gewoon vereist. Google scoort je ook veel lager als je website geen geldige https verbinding heeft.

Voor een https verbinding heb je een geldig ssl-certificaat nodig. Als je gebruikt maakt van shared hosting kan je tegenwoordig vaak zelf SSL “aan” zetten in je controle paneel.
DirectAdmin wordt vaak gebruikt en daar is het de volgende optie:

Hier kan je dan een gratis SSL certificaat aanmaken (meestal via lets encrypt) voor gebruik op je domein. Controleer nu of het werkt door naar je website gaan met https voor je domein i.p.v http.

Als het goed is, zie je nu een hangslot icoontje in de url balk van je browser staan. Dit betekent dat je ssl certificaat goed werkt.
In WordPress kan je nu aangeven dat er https gebruikt moet worden bij de Algemene instellingen:

Om ervoor te zorgen dat alle links op je website ook automatisch https worden kan je een plugin gebruiken zoals Really Simple SSL

Na het bovenstaande te hebben gedaan is je WordPress SEO al een heel stuk verbeterd. Blijf je de snelheid en content altijd in de gaten houden naarmate je site groeit.

Het is makkelijker om elke keer kleine verbeteringen aan te brengen dan er na maanden achter te komen dat je site bijvoorbeeld erg traag is geworden. Je moet dan opeens heel veel wijzigingen gaan toepassen om het weer goed te krijgen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *