start seo

1ste stap = seo voorbereiding

Voor je kan beginnen met SEO zal je enkele voorbereidingen moeten doen. Sommige van deze stappen zal je waarschijnlijk al gedaan hebben. Ik noem ze toch even voor het geval je van plan bent een nieuwe site te beginnen en al direct vanaf het begin met je SEO aan de slag wil.

Hoe eerder je begint, hoe minder “werk” het is

Wat ik bedoel met minder werk is, dat als je nog geen site hebt opgezet je direct vanaf het begin SEO vriendelijke praktijken kan beginnen. Mocht je al een site hebben opgezet, dan is SEO zeker nog steeds mogelijk. Je zal dan vaak opnieuw moeten gaan kijken naar je content, waarbij je deze soms zult moeten herschrijven om te voldoen aan de “keywords” waarop je wil scoren.

seo

Wat is hosting?

Om een website te draaien zul je een domein naam moeten registeren en een hosting pakket moeten koppelen aan het domein. Simpel gezegd, het domein het adres van je website b.v www.domein.nl
De hosting is jou “fysiek” plekje op het internet waar jou domein naar verwijst. Dit klinkt misschien ingewikkelder dan het is, kom erop neer dat je naar een hosting provider moet gaan en daar een pakket moet afnemen, 99,9% van de tijd heb je dan zowel een domeinnaam en hosting in 1.
Belangrijk is wel dat je erop let dat de hosting provider SSL verbindingen aanbiedt.

Je zal ook een domein naam moeten kiezen, voor SEO maakt dit niet heel erg veel uit meer (zie b.v hier & ook hier) . Het is natuurlijk mooi als je een domein naam kan bedenken die erg goed aansluit bij waar je website/bedrijf over gaat. Maar het is niet erg als dit ook niet direct het geval is, kijk b.v naar Coolblue, bol of amazon. Allemaal domein namen die niet direct iets zeggen over waar de sites over gaan. Kies dus gewoon eentje die je zelf leuk vind en lekker makkelijk te onthouden is. Hier kan je checken op je domeinnaam nog vrij is: sidn

technische seo

Technisch

Zoals hierboven ook al genoemd zal je hosting provider SSL moeten
aanbieden. Hierdoor kan je https verbindingen naar je website aanbieden. In feite moet je alleen https verbindingen aan bieden! Dit is een beveiligde verbinding en maakt het moeilijker voor kwaadwilligen om tussen jou website en die van de gebruiker te gaan zitten. Google en andere zoekmachines waarderen je site ook hoger wanneer je https verbindingen hebt.

Kies ook een CMS (content management system) die je zal gebruiken voor je website. Er zijn velen om uit te kiezen zoals WordPress, Joomla, Magento, etc, etc. Welke je kiest en waarom is helemaal aan jou. Bij allemaal kan je SEO toepassen. Voor mijn experiment heb ik WordPress gekozen om de simpele feiten dat:
– het snel op te zetten was
– het gratis is
– er veel SEO plugins zijn die je leven net iets makkelijker maken.

seo basics

De basis is er!

Als je al het bovenstaande hebt afgerond, dan heb je als het goed is nu een website draaien die bereikbaar is via https.
Op de site kan je nu inloggen als beheerder en je kan dus content/producten/informatie gaan toevoegen. Voor het gemak gaan we alle informatie die je op je website gaat plaatsen vanaf nu gewoon content noemen.

Je hebt natuurlijk al een idee wat je met je site wil gaan doen, maar wacht nog heel even voor je begint met de site lekker vullen met content. Het is goed om even na te denken hoe je gevonden wil worden in google. Met “hoe” bedoel ik dus op welke zoektermen, is er namelijk niet maar 1 manier om gevonden te worden. Dit brengt ons bij het volgende en misschien wel belangrijkste onderwerp van SEO, de Keywords!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *