3 Gratis Keyword planners

Dit is een korte uitleg over 3 gratis keyword planners die je kan gebruiken. Ze geven allemaal net iets andere resultaten, dus wellicht kan je jou zoekwoorden in alle 3 even checken.
Daarna kan je een betere keuze maken welke keywords je ook echt gaat gebruiken.

Google Keyword planner

De keywordplanner van google is onderdeel van hun Google Ads programma. Je zal een google account nodig hebben om gebruik te maken van deze zoekwoordplanner. Een google account zal je trouwens zowieso nodig hebben als je serieus bent over het hoger komen in de Google resultatent. Veel van de inzichten verkijg je namelijk ook via Google tools.

1. Voer je als eerste je zoekwoorden in, je kan er meerdere tegelijk doen gescheiden door comma’s. Je kan ook de taal en locatie eventuele wijzigen. Als jou site b.v in het engels is zou je de taal op engels kunnen zetten i.p.v nederlands.

2. Vervolgens click je op “Get results” en dan verschijnt de volgende lijst (voor het voorbeeld heb ik gezocht naar SEO als keyword) :

3. Bij de resultaten zijn de 3 eerste kolomen de belangrijkste.
In de 1e kolom zie je het zoekwoord dat je hebt ingevoerd en je ziet er aantal “keyword ideas”. Dit zijn de variaties op jou zoekwoord.
In de 2e kolom zie het zoekvolume, dit is hoeveel er dus word gezocht op de verschillende zoekwoorden, hoe hoger , hoe beter.
De 3e kolom geeft de concurrentie aan van de verschillende zoekwoorden in de lijst. De beste zoekwoorden hebben een combinatie van een hoog zoekvolume en lage concurentie.

Ubersuggest

Deze keyword planner wordt aangeboden door Neil Patel. Een naam die je vaker zult tegenkomen op verschillende blogs over SEO.
De Ubersuggest keyword planner geeft volgens verschillende blogs iets accuratere resultaten dan die van Google. Mijn advies is om ze allemaal te gebruiken en zelf te beoordelen welke data je gebruikt en welke niet.

Wat ik persoonlijk wat minder vind van Ubersuggest (en ook de andere tools van Neil Patel. Is dat je redelijk vaak een of andere popup in beeld zal krijgen die je wil overhalen toch maar gebruik te maken van de betaalde diensten. Het is makkelijk ze weg te clicken, maar is niet de prettigste ervaring. Aangezien je de tool gratis kan gebruiken neem ik de popups maar voor lief…

1. Je begint net als bij alle tools met het invoeren van je keyword.

2. De resultaten zien er als volgt uit:

Hier zijn de 2 eerste en de laatste kolom interessant. Net zoals bij Google zie je in de 1e kolom naast je eigen keyword ook de suggesties.
In de 2e kolom zie je het zoekvolume en in de laatste kolom zie je hier de moeilijkheidsgraad van het betreffend zoekwoord (hoe lager hoe beter). De moeilijkheidsgraad is vergelijkbaar met de concurentie in de vorige zoekwoordplanner, alleen geeft het hier een iets gedetaileerder beeld.

Wat handig is bij de resultaten van Ubersuggest keyword planner, is dat je er in het blokjes rechts genaam “Keyword overzicht” een lijst ziet van de sites die nu in de top10 staan voor jou opgegeven zoekwoord. Dit is handig omdat je dan kan zien wie je sterkste concurrentie zal zijn en je kan deze resultaten ook verder bestuderen en zelfs deels proberen te doen wat zij doen. Zoals met bijvoorbeeld backlinks.

Keywordtool.io

Deze keyword planner is de beknopste van de 3.
Na het invoeren van je keyword krijg je alleen overzicht van suggesties. Voor de extra informatie moet je betalen. Maar het is wellicht wel handig voor het vinden van een suggestie die bovenstaande tools niet geven. Je kan die suggestie dan in de andere tools invoeren om de concurentie/moelijkheidsgraad te checken.

Bovenstaand tools kunnen je een idee geven welke keywords je kan gebruiken op de site. Een andere leuke tool die je ook kan bekijken is Google Trends.
Dit is geen keyword planner maar kan je aangeven hoeveel interesse er is voor je zoekwoord over een bepaalde periode. Je kan dan bekijken of de interesse in je keyword misschien seizoensgebonden is, of als het juist het hele jaar door ongeveer even populair is!

Dit waren ze dan, de tools die ik tot nu toe heb gebruikt t.a.v keywords.
Mocht jij zelf een andere hele goede (gratis) tool kennen, deel hem en ik voeg het toe aan dit artikel met een verwijzing naar b.v jou site.

keyword planner