seo tools

60 Gratis SEO tools

Om te weten te komen wat je nog aan je SEO kan doen zal je behalve kennis ook tools nodig hebben. Ongetwijfeld zal je bij de betaalde tools betere inzichten en betere tips krijgen, maar ook met de gratis versies kan je een heel eind komen.

Hieronder volgt een lijst van 60 gratis SEO tools die ik de afgelopen weken ben tegengekomen. Ze zijn niet allemaal even handig, maar dat hangt ook af van je persoonlijke voorkeur. Hopelijk zit er ook wat voor jou tussen!


Google Search Console


Een onmisbare tool voor je SEO. Zeker als je het zelf wil doen! Je krijgt met de Google Search Console inzicht in hoe Google jou site crawled. Je kan verder o.a je sitemaps uploaden, links opgeven voor indexering, fouten zien die Google detecteert, etc.


Google Keyword Planner


De Google keyword planner is onderdeel van de Google Ads functionaliteit. Eigenlijk bedoeld om uit te zoeken voor welke keywords je het beste een advertentie kan plaatsen, maar ook handig om inzicht te krijgen in hoe keyword het doen. Geeft o.a. de zoekvolume en concurrentie weer.


Google Pagespeeds Insights

Screenshot of developers.google.com


Je kan hiermee je site laten controleren op voornamelijk de snelheid. Het zal je aangeven waar er verbeteringen kunnen plaatsvinden om de snelheid te verbeteren. Je krijgt ook een score te zien, hoe hoger hoe beter natuurlijk!


Google Analytics


Meten is weten! Dit is bij alles het geval, ook bij SEO. Met Google analytics kan je je bezoekers aantallen bekijken, je kan zien waar ze vandaan komen, welke browsers ze gebruiken, etc. Heel waardevolle informatie dus!


Google trends

Screenshot of trends.google.nl


Je kan met Google trends zien hoeveel volume een keyword over een hele periode krijgt. Zo zal een keyword als “ventilator” in de zomer meer volume hebben dan in de winter.


Screaming frog

Screenshot of www.screamingfrog.co.uk


Screaming frog is een SEO tool die je kan downloaden. Hierna kan je een crawl van je site uitvoeren. Het is beschikbaar voor Windows, Mac & Linux. Bestaat al een hele tijd en zeker een goede tool om te gebruiken.


Google mobile-friendly

Screenshot of search.google.com


Hiermee kan je je site contoleren op mobiel vriendelijkheid. Aangezien Google dit als zeer belangrijk ziet, moet je hier gewoon aan voldoen.


Seo Site Checkup

Screenshot of seositecheckup.comGeeft je op een aantal gebieden zoals Security, Snelheid, Mobiel vriendelijkheid etc een overzicht van hoe je site het doet. Ook krijg je tips hoe verbeteringen kan aanbrengen.


Answer the public

Screenshot of answerthepublic.com


Deze leuke en zeer handige tool laat je heel veel mogelijke zoektermen zien voor het opgegeven keyword. Ideaal om op ideen te komen!


Ubersuggest

Screenshot of app.neilpatel.com


Ubersuggest is misschien wel de meeste bekende keyword tool. Het geeft een duidelijk overzicht met keyword suggesties en zowel de volume als de moeilijkheidsgraad. Je krijgt per 24u maar een beperkt aantal keer om te zoeken, gebruik het dus zuinig 🙂


Google My Business

Screenshot of www.google.com


Voor bedrijven krijg je hier veel opties over hoe Google je bedrijf laat zien en mogelijkheden tot reviews etc.


Buzzsumo

Screenshot of buzzsumo.com


Buzzsumo geeft aan op welke sites er veel content te vinden is over de opgegeven keywords. Je kan zo te weten komen bij welke sites je misschien je diensten kan aanbieden. Werkt wel beter met engelse zoektermen.


Bing Webmaster Tools

Screenshot of www.bing.com


Bing (die andere zoekmachine naast Google) heeft sinds kort ook zijn eigen webmaster tools beschikbaar. Indien je serieus bent over SEO kan deze niet ontbreken in je favorieten.


Moz seo-toolbar

Screenshot of moz.com


Een browser exentie van Moz, geeft je handige informatie over de site die je op dat moment bekijkt.


Squoosh

Screenshot of squoosh.app


Met squoosh kan je afbeeldingen verkleinen voor je ze upload naar je site. De verkleining kan door het verminderen van de kwaliteit en je kan realtime beoordelen welke kwaliteit je nog acceptabel vindt.


Spelcheck.nl

Screenshot of www.spelcheck.nl


De naam zegt het al, wil je je tekst controleren op spelfouten, dan is dit de site voor jou!


Openlinkprofiler

Screenshot of www.openlinkprofiler.org


Deze tool zou je backlinks moeten laten zien naar je site. Mijn ervaring is dat de tool niet heel goed werkt of niet up-to-date is. Gebruik hem wellicht in combinatie met de backlinks checker van Ahrefs voor een zo compleet mogelijk overzicht.


Ahrefs Webmaster Tools

Screenshot of ahrefs.com


Nog niet heel lang beschikbaar, maar nu al erg handig. Vrij uitgebreide rapportages en checks kan je vinden in de Webmaster tools van Ahrefs. Maak een account aan en valideer dat je eigenaar bent van je site. Hierna kun je alles controleren van backlinks tot gevonden fouten en verbeteringen.


Ahrefs Free Backlink Checker

Screenshot of ahrefs.com


Dit is tot nu toe de beste backlinks checker die ik ben tegengekomen. Het is snel, accuraat en up-to-date! Ook handig om de sites van je concurrenten te bekijken.


Hunter voor Chrome

Screenshot of hunter.io


Als je op zoek bent naar email adressen dan is Hunter de browser extentie voor jou! Het laat automatisch de email adressen zien van de website die je op dat moment bezoekt.


Semrush


Semrush geeft je met hun gratis tools een aantal leuke mogelijkheden voor het anlyseren van je site. Na registeren er gebruik van maken, maar wel beperkt.


GTmetrix

Screenshot of gtmetrix.com


Met gtmetrix kan je de snelheid van je site testen. Let wel op dat de default functie je site zal controleren als een “desktop”. Beter is het om als “mobiel” te controleren.


Technicalseo hreflang tool

Screenshot of technicalseo.com


Als je een website hebt die dezelfde content voor verschillende landen heeft (b.v Nederland & Belgie) dan kom je al snel bij de hreflang tags om te voorkomen dat Google denkt dat je dubbele content hebt. Met deze tool kan je controleren dat ze goed zijn geimplementeert.


Helpareporter

Screenshot of www.helpareporter.com


Misschien niet een pure SEO tool, maar je kan afhankelijk van je content misschien aan backlinks komen. Dit doe je door jezelf als “bron” aan te melden voor journalisten.


Semrush Sensor

Screenshot of www.semrush.com


Met de Semrush Sensor kan je checken of er misschien updates of wijzigingen plaatsvinden aan het algoritme van Google. Semrush zal dit in de gaten houden door te controleren of meerdere websites plotseling van ranking veranderen.


Seoptimer

Screenshot of www.seoptimer.com


Zonder registratie te gebruiken en controleert je site op een aantal aspecten waaronder ook security en social. Je kan dan zien in welke gebieden je site misschien nog tekort schiet.


Pingdom Website Speed test

Screenshot of tools.pingdom.com


Een goeie tool op de snelheid van je website te testen. Altijd belangrijk aangezien snelheid ook een ranking factor van Google is.


Nibbler

Screenshot of nibbler.silktide.com


Nibbler test ongeveer 5 pagina’s van je website en geeft je dan een overzicht van de resultaten. Het werkt snel en geeft een mooi resultaat met bruikbare tips.


Seoworkers analyzer

Screenshot of www.seoworkers.com


Gratis analyse tool die je kan gebruiken zonder te registreren. Het controleert wel alleen de pagina die je opgeeft. Niet heel handig om een hele site te controleren dus.


Woorank

Screenshot of www.woorank.com


Van hetzelfde bedrijf als de Woorank browser extentie. Ongeveer dezelfde inzichten, maar dan via een website i.p.v de extentie.


Seo Analyzer

Screenshot of neilpatel.com


Van dezelfde maker als Ubersuggest is er ook een SEO analyse tool. Na inloggen met je Google Account kan je er gebruik van maken. De resultaten zijn informatief en handig. Dat mag je wel verwachten van Neil Patel.


Google-analytics-annotations

Screenshot of context.sweetlabs.io


Deze browser extentie voegt annotaties toe binnen je Google Anlytics. Je kan dan zien wanneer er feestdagen waren en Google algoritme updates. Wellicht had 1 van deze gebeurtenissen effect op je bezoekers aantallen.


Keyword-hero

Screenshot of keyword-hero.com


Heb je gemerkt dat er in je Google analytics niet staat welke keywords leiden tot je bezoekers vanuit Google? Meestal staat er dan “not provided”. Keyword Hero zal trachten daar opheldering in te brengen, je moet dan wel je Google Analytics koppelen met deze tool.


Beamusup

Screenshot of beamusup.com


Beamusup is een downloadable Seo crawler. De maker heeft ongeveer een maandje geleden aangekodigd dat er variant aankomt die gewoon vanuit de browser werkt en niet gedownload hoeft te worden.


Seolyzer

Screenshot of seolyzer.io


Met deze tool kan je zowel je logs als je urls laten analyseren. Logs analyseren kan soms sneller inzicht geven dan wachten op b.v Google Analytics.


Moz keyword explorer

Screenshot of moz.com


De keyword explorer van Moz is zeker de moeite waard. Het is wat beperkt in vergelijking met de betaalde versie, maar kan je toch nuttige inzichten geven.


Keywordshitter

Screenshot of keywordshitter.com


Misschien wel de meest aparte naam van dit lijstje. Maar de tool doet zoals de naam doet vermoeden. Voer een keyword in en het geeft je een heleboel suggesties. Je zal de suggesties nog wel zelf moeten controleren op zoekvolume etc in andere tools.


Surferseo

Screenshot of surferseo.com


Ook een browser extentie die je keyword suggesties zal geven naast je zoek resultaten. Vergelijkbaar met Whatsmyserp.


Whatsmyserp

Screenshot of whatsmyserp.com


Whatsmyserp is een extentie die je aan je browser kan toevoegen. Je zal een gratis account moeten aanmaken. Je krijgt dan gratis keywords suggesties naast je de lijst met zoek resultaten wanneer je Google gebruikt. Ook kan je je Domein invoeren bij de Whatsmyserp site en in de gaten houden op welke positie je staat in de zoek resultaten.


Google disavow links


Met deze tool kan je aan Google vragen geen rekening meer te houden met backlinks die schadelijk zijn voor je site. Je moet wel eerst je site hebben aangemeld bij Google Search Console. Je kan dan via een tekst bestand een lijstjes van urls of domeinen opgeven die genegeerd moeten worden.


Moz.com

Screenshot of moz.com


De betaalde tools van moz behoren tot de beste die er zijn. Ook hun gratis tools zijn zeker de moeite waard. Je krijgt per maand 10 gratis queries, gebruikt ze dus zuinig!


Detailed

Screenshot of detailed.com


Detailed kan je veel informatie geven over waar de hoogst scorende sites hun verkeer vandaan krijgen. Wellicht ook een paar mogelijkheden voor jou backlinks.


Wappalyzer

Screenshot of www.wappalyzer.com


Heb je je ooit afgevraagd waarmee een concurrent zijn website heeft gebouwd? Met Wappalyzer kom je er wellicht achter, voor een url in en de tool laat je zoveel mogelijk informatie zien over waarmee de site gebouwd is.


Bulk-domain-availability-checker

Screenshot of rankz.io


Heb je een aantal domein namen bedacht en wil je controleren of ze nog beschikbaar zijn? Met de Bulk domain checkeer kan je een aantal domeinen tegelijk controleren. Handiger dan ze 1 voor 1 checken.


Lighthouse

Screenshot of developers.google.com


Lighthouse is een van de vele tools die Google aanbiedt voor het verbeteren van je website. Je kan deze tool op verschillende manieren gebruiken, ook als Chrome extentie bijvoorbeeld. Je krijgt een overzicht van hoe je site presteert op Performance, SEO, Toegankelijkheid en nog veel meer.


httpstatus

Screenshot of httpstatus.io


Bij httpstatus kan je een lijstje urls opgeven om de response code en headers te controleren. (het lijstje urls kan je bijvoorbeeld uit je sitemap halen)


Wordtracker

Screenshot of www.wordtracker.com


Keyword tool waarbij je minstens 50 suggesties krijgt voor het ingevoerde keyword. Gebruikt “global” als locatie voor de meeste nederlandstalige suggesties.


Wordstream

Screenshot of www.wordstream.com


Bij het invoeren van een keyword/site, categorie en land krijg je 25 resultaten van keyword suggesties. Als de andere tools je niet genoeg suggesties geven kan er misschien hier nog wat tussen zitten.


Seopowersuite

Screenshot of www.seopowersuite.nl


Downloadbare SEO tool waarmee je met een gratis licentie verschillende mogelijkheden krijgt aangeboden. Zoals: Rank Tracker, WebSite Auditor, SEO SpyGlass en een LinkAssistant.


Copyscape

Screenshot of www.copyscape.com

Met Copyscape kan je controleren als je content niet al op andere sites voorkomt. De tool is wel niet heel accuraat, het kan bijvoorbeeld ook ads die op je site voorkomen herkennen op andere sites en dan aangeven dat er content gedupliceerd is.


Sitechecker

Screenshot of sitechecker.pro


Je kan zonder registratie je site laten checken door Sitechecker. Je ziet dan een rapport die o.a ook een aantal verbeter punten (issues) weergeeft. Om alle gedetecteerde issues te zien moet je helaas wel naar de betaalde versie overstappen


Yoast SEO

Screenshot of yoast.com


YoastSEO is al jaren een van de beste SEO plugins voor WordPress. Het geeft je tijdens het schrijven van je content al de nodige tips en verbeteringen. YoastSEO of de hieronder genoemde Rankmath zijn onmisbaar als je WordPress gebruikt.


Rankmath

Screenshot of rankmath.com


Rankmath is naast YoastSEO de beste SEO plugin die er voor WordPress is.
Rankmath is gratis en komt binnenkort met een Pro versie, wat die gaat kosten is nog niet bekend. Wel zijn de gratis functie heel erg uitgebreid en misschien zelfs beter dan YoastSEO.


Woorank’s SEO extentie

Screenshot of www.woorank.com


Deze extentie (addon) kan je in zowel Chrome als Firefox installeren. Ga vervolgens naar de site die je wil controleren en click op het icoontje van de extentie. Click voor de zekerheid ook nog eerst op Vernieuw in de extentie, dan weet je zeker dat de meest recente versie van je website is gechecked.


Animalz Revive

Screenshot of revive.animalz.co


Animalz Revive laat je zien welke oude content je nieuw leven kan inblazen. Als je al een tijdje een website hebt, dan is het onvermijdelijk dat je oude content hebt. Deze content kan vaak met minimale moeite wat geupdate worden en is opeens weer relevant. Makkelijker dan compleet nieuwe content schrijven!


Canirank

Screenshot of www.canirank.com


Na registratie kan je je url invoeren en eventueel nog enkele vragen beantwoorden om een gedetailleerd rapport te krijgen. In het resultaat kan je ook Opportunities (kansen) zien. Dit zijn websites die recent wat over jou opgegeven onderwerp wat hebben gepubliceerd. Een kans voor netwerken of back-linking dus.


Explodingtopics

Screenshot of explodingtopics.com


Je kan bij Explodingtopics zien welke onderwerpen heel veel interesse genieten de afgelopen jaren. Jammer genoeg werkt het alleen voor engelse woorden. Mocht je dus willen zien welke engelse termen veel zoekvolume krijgen, dan kan je dat met deze tool.


Seedkeywords

Screenshot of www.seedkeywords.com


Deze tool pakt het vinden van keyword net iets anders aan. Met Seedkeywords kan je jou klanten/vrienden etc vragen hoe ze zouden zoeken naar jou site of bedrijf. Je kan hiermee dan proberen unieke zoektermen te vinden.


Seobility

Screenshot of www.seobility.net


Na het registreren kan je 1 project gratis toevoege en een SEO audit uitvoeren van je website. Ook zijn er enkele los staande checks/tools die je kan gebruiken. De kwaliteit is echter wel minder, bij de backlinks checker werd er maar 1 link gevonden, terwijl dat bij andere backlinks tools veel meer zijn.


Browseo

Screenshot of www.browseo.net


Browseo kan handig zijn als je geen WordPress gebruikt en je snel wil zien hoe je meta tags eruit zien. Ook kan je een voorbeeld zien van hoe je pagina eruit ziet in de Google resultaten (je SERP). Het is handig voor enkele pagina’s, maar niet voor je hele site omdat dit dan heel veel tijd zal kosten om door elke pagina te clicken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *